Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2017 20:08 - Денят на българската култура създадена със " славянската" писменост...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2258 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 26.05.2017 09:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Путин се изхрачи на лицата на русофилците! Хак да им е.

Кирил и Методий, Наум, Климент, Ангеларий и другите създатели на Българската писменост, българи ли са или някакви си славяни, защото не са руснаци.
Самият св. Климент пише, че Кирил и Методии са "по род и произход БЪЛГАРИ". Имената им са църковни, но истиските им български имена са Цурхо и Страхота! Но това е в европейските писмени извори, които не са руски или сърбоизрусени или измакедончени...
/www.sparotok.blogspot.com - Българи ли са Кирил и Методи. 23.05.2014/

Дали "Славянският"  цар Борис заповядва да се създаде българска азбука за да могат вси словени да четат.....,
или българският цар Борис заповядва да се създаде "славянска" азбука за да могат вси словени да четат....,
или пък Българският цар Борис заповядва да се създаде Българска азбука, за да могат Българите да четат и пишат...!?

Да не би св. Климент да е бил на заплата на македонски войвода, или на москалски помешчик, та да е измислил "славянска" азбука...!
 
Ако бяха руснаци, сърби, гърци, поляци, чехи...дали създадената от тях, по поръчка на Българския Цар и държава писменост, щеше да бъде наричана "славянска" или пък руска!!??...

Половината свят пише на латиница, но всеки народ на собствената си азбука. Латиница защото са я създали латините за латините. Английската е латиница! Затуй има т.н. латински свят.

Българската е създадена от българите за българите, а покрай нас я ползват всевъзможни други. Пишещите на нашата азбука попадат в т.н. български културен свят.

Руската азбука е българска, а не славянска. Славянството няма нищо общо с азбуката, защото половината "славяни" пишат на латински. Нито пък има "славянска" културна и религиозна  общности. Няма друго "славянско" обединение освен абстрактното обединение около използването на българската азбука...
Но така им изнася на русолявите.

Суверенно право на всеки претендент е да нарича т.н. кирилица /cyrillic/ както си ще. Руснаците предпочитат да наричат българската азбука " славянска", защото не могат да я нарекат руска.

А като не могат да я нарекът руска, днес Путин я нарече македонска...спасибо.

Заедно с това Путиния отрича, което винаги е правила, българската принадлежност на македонците. Точно както Сърбия - като не може да направки българите в Македония сърби, ги прави македонци. Някога така превърнаха българите в Белградско в сърби...

Светите братя Кирил и Методий са канонизирани като български светци от българската православна църква, а от скоро и от каолическата църква  и като покровители на Европа.
Те български светци ли са ими с славянски светци!? Да не са руски?...Македонски може, защото са българи.

Българската православна църква на какъв език проповядва в храмовете?  - На старобългарски или на черковно "славянски". Какъв е този " черковно-славянски" език!? - български или "славянски"?! Или е руски...

Когато сме учили " все славяни" на четмо и писмо, ние на кой език и писменост сме ги ограмотявали?! На старобългарски или на руски...
- На български език и на българска азбука, или на черковно славянски език и на черковно-славянска азбука...???

Когато сме им го тикали божието слово в главите и в устите да не би руснаците да са говорили на "черковно славянски" та да са разбирали българските попове?...75% от руските думи са старобългарски /Юрий Венелин/.

Българските проповедници, преди да заминат из Русията, курсове по черковно славянски ли са карали някъде или са проповядвали из руско на най-прост български език..?!
И са чели молитви на езичниците от свети книги написани на прост български.
И са учили неграмотните руснаци и други "славяни" и неславяни да пишат на най-простата българска азбука.

Но, защо "българските" държавници, просветители и патриоти не наричат българската азбука Българска, а са клекнали да я зоват "славянска"?!...

Защо сами забъркваме и лапаме тая вкиснала руска каша?! Щото сме русофилци. Не българи.

Е, дойде ден Путин да ни се изплюе на лицата.

- Защото изглежда българските не са български, а "славянски" държавници, просветители и "патриоти". Сиреч, руски. Нали така? Начело с пРезидента...

Честит да ни е празникът на българската писменост и култура!



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. rustam - Кирил и Методий не знам какви са,
23.05.2017 21:04
обаче във всички писмени паметници от времето на Първото царство, включително и глаголическите от 9 век, езикът се нарича "словенски"
цитирай
2. rustam - ПП
23.05.2017 21:05
В смисъл самите българи не го наричат "български". Ти по-добре ли знаеш от Климент Охридски?
цитирай
3. podvodni - Девож(графски вместо да се правиш ...
23.05.2017 21:08
Демографски вместо да се правиш на ултра-патриот и да ръсиш лъжи на ляво и дясно запитай дружките ти от Козяк, защо в САЩ и Англия наричат Кирилицата, Руска азбука !
цитирай
4. demograph - Аз само питам. А че руските опълченци ще скочат...
24.05.2017 01:07
И ще почнат да носят вода от десет дерета за да се върти руската мелница е повече от ясно.
Проблемът е, че на въпросите нямате отговори.Аз имам, но ми тъпо да ограмотявам руснаци.
цитирай
5. shtaparov - обаче във всички писмени паметници ...
24.05.2017 13:15
rustam написа:
обаче във всички писмени паметници от времето на Първото царство, включително и глаголическите от 9 век, езикът се нарича "словенски"

Във всички най-стари оригинали тази писменост се нарича Българска: едва в началото на XIX век тя за пръв път е наречена "славянска" и то в Русия,а после това название е пренесено у нас,понеже Българите не са знаели какво е това "славяни".
цитирай
6. get - обаче във всички писмени паметници ...
26.05.2017 00:31
rustam написа:
обаче във всички писмени паметници от времето на Първото царство, включително и глаголическите от 9 век, езикът се нарича "словенски"


- А бе даскале ЗАЩО РАЗСЪЖДАВАШ ЕДИНСТВЕНО И САМО ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ФИЛОЛОГИЯ - Ами забравяш, че не Е само АЗБУКАТА а и езиковият-КАНОН(възприета ЕЗИКОВА норма) са ТЕЗИ КОИТО СЕ утвърждават при специални обстоятелства от патриарси и папи? В тази връзка, за какво(от какъв зор ?) Константин-Кирил Философ, във Венеция ще изнася Беседата против триезичниците - не е ли в опитите му да се признае, като Р-А-В-Н-О-П-Р-А-В-Е-Н още и-и-и КАНОНИЧНО-ЛИТУРГИЧЕН ЕЗИК, наред с еврейски-гръцки-латински ... БЪЛГАРСКИЯТ?

- А бре, даскале НАЛИ СПОРЕД ЦЪРКОВНИТЕ КАНОН - Всяко едно НЕСАНКЦИОНИРАНО от СЪОТВЕТНИЯТ ЦЪРКОВЕН ОРГАН - ПОДМЕНЯНЕ, БИЛО В ТЕКСТ/Дума, БИЛО В ТЪЛКУВАНЕ Е РАВНО НА Е-Р-Е-С И СЕ ПРЕСЛЕДВА дори и ОТЛЪЧВА ОТ ЦЪРКВАТА? !

- От тези две обяснения ДА ТИ ПОДСКАЖА ОЩЕ ... че "слОвЕнски янзьйк" Е ОЗНАЧАВАЛО: Канонично-литургийна И УТВЪРДЕНА ОТ ЦЪРКВАТА НОРМА(езикова) НА СЛУЖЕНЕ ... като другата дума за служене е "СЛОВЕНЕ", от там й, този църковно-каноничен език става СЛОВЕНСКИ ... тоест ЛИТУРГИЙНО-КАНОНИЧЕН !?

- Престани моля вече, с твърде нескопосаните си вмесвания плюс цитиране на глупостите, на които са те приучили, докато вземеш диплома за даскал!

П.П.
Ако не можеш да ме разбереш какво вкарвам под понятието Словенски, като Литургичен език ... вземи прочети мита за ... "Как е създадена първата библия "Септуагинта" - в който се вкарват и внушенията за божествена намеса, тоест БОГОВДЪХНОВЕНОСТ на тези СЕДЕМДЕСЕТ ПРЕВОДАЧИ - Които създават тази първа версия на Библия на гръцки език?

За сега ще се въздържа да коментирам: Теориите на Шафарик, Ломоносов, Траутман и др. по отношение на Птолемеевата "ставанои" което на Старо-цЕрковно-слАвЯнский? ... което било идвало от Птолемеевата дума "Ставанои", което пък идва и означава на санскрит:*stavana - хвалебствие-химн-песнопение-ЕЗИЧНИК(последното идващо от/да каже че, теолого-религиозните си вярвания, те ги предавали УСТНО (!) чрез химн(и)-(тоест)славЕнЕ ... даващо производните прилагателни "гаяте" = възпявам/пеяти(старобългарско-църковно-куириловско(?). Същото е СИНОНИМНО на скандинавските
цитирай
7. barin - Здравей, demograph. Кирилицата ...
26.05.2017 07:50
Здравей, demograph. Кирилицата мисля, че е българска. Така са я наричали и преди, само напоследък казват, че е славянска. Така е изгодно на руснаците, както и на западните държави, защото не ни харесват по ред причини. На много места, където видях славянска писменост коментирах, че е българска. Азбуката е българска и като доказателство ще посоча, че е пригодена за нашия език, а в руския и другите, които я ползват има промени. Полша, Словакия, Чехия и Словения са също славянски държави, а не пишат на кирилица. В старите източници за учениците на Кирил и Методий, защото те( Наум и Климент) са я измислили.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963061
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол